Vilka blommor ska du plantera i din trädgård?

Det är lätt att vara för spontan när det är dags att välja blommor till trädgården. För många är detta den roligaste delen av trädgårdsarbetet. Gräsmattan är anlagd, grönsakslandet är planerat in i minsta detalj och trädgårdsgångar är anlagda. Nu är det dags att skapa trädgårdens konstverk i form av färgsprakande blommor. Bli inte för ivrig i dina val utan planera istället väl. Tänk på att du vill ha en lång blomningstid. När några vissnar ska andra ta över. Några ska vara perenner som återkommer år från år. På några ställen ger du utrymme för ettåriga blommor. De får stå för spontaniteten i din trädgård.

shutterstock_380327803Plantera både från lökar och frön

Vill du ha tulpaner i din trädgård? Det är lökar som du planterar på hösten för blomning under våren. Andra blommor som också planteras som lökar är till exempel hyacinter, krokus och dahlia. Perenna växter är de som återkommer efter vinterns vila. Några exempel är pioner, stockrosor, anemoner och höstastrar. De ettåriga som du sår från fröer är bland annat olika sommarastrar, luktärtor och blåklint. Från många av de ettåriga kan du ta fröer som du sår igen nästa år. Vill du har fler tips? Du kan läsa mer om blommor på Caesarcollection. För bästa resultat i trädgården är det bra att läsa på lite fakta först.

Variationer i trädgården

Planera väl innan du planterar. När du planterar lökar och perenner ska du tänka på att de har samma plats från år till år. Variation skapar du genom att lägga till olika färger av de ett-åriga blommorna. Tänk också på att alla blommor har olika höjd samt att de blommar olika tider på året. Det kan låta tråkigt och inrutat, men en skiss över trädgården hjälper dig att planera rätt. Försök också ha en vision om hur trädgården kommer att se ut i framtiden. Ta reda på hur stora dina perenner kommer att vara om något år.